Arez_zij-instromer_NIKO

Zij-instromer Arez: ‘Je betekent hier echt iets voor mensen’

Bij NIKO werken mensen uit alle hoeken van de samenleving, zo ook uit het bedrijfsleven. Verzorgende IG Arez werkte vijftien jaar lang in het management, maar besloot op een dag het roer om te gooien. Vorig jaar maakte hij de overstap naar NIKO: ‘In mijn vorige baan miste ik het plezier.’

Je had een goede baan. Wat bracht je ertoe een nieuwe uitdaging te zoeken?
“Na vijftien jaar ervaring in het management, elke dag vele kilometers rijden en lange dagen meemaken, had ik besloten te stoppen met mijn werk. Van tijd tot tijd vroeg ik me al af waarom ik telkens aan het einde van de dag vermoeid was en hoofdpijn had. Het heeft niet heel lang geduurd voordat ik het door had: ik miste plezier in mijn werk!
Op een of andere manier bleef dit gevoel hangen, waardoor ik na lang nadenken de stoute schoenen heb aangetrokken en besloot om iets geks te doen: ik ging een carrièreswitch maken.”

Hoe kwam je bij de zorg?
“Op dat moment spookten er tientallen vragen door mijn hoofd. Wat ga ik doen en wat wil ik absoluut niet doen? Wat wil ik eigenlijk, wat past bij mij en wat biedt mij meer zekerheid op de arbeidsmarkt? Ik wist vrij snel dat ik niet meer elke dag bezig wilde zijn met cijfers, vooral niet met saaie excel-bestanden… Ik had echt een uitdaging nodig die bij mijn persoonlijkheid en eigenschappen paste. Al heel snel kwam ik tot de conclusie dat ik mij graag wilde laten omscholen tot medewerker in de zorg. Natuurlijk heeft de positieve feedback van mijn naasten ook een belangrijke rol gespeeld. Dit was zeker een extra bevestiging dat ik niet de verkeerde keuze maakte. Daarnaast was ik ook op de hoogte van het feit dat er al jaren een groot personeelstekort was in de zorg. Dit maakte de switch naar deze sector nog aantrekkelijker.”

Wat doe je zoal bij NIKO?
“Ik werk nu ruim negen maanden bij NIKO als Verzorgende IG in opleiding. Het voelt goed aan en ik weet zeker dat ik mijn plek heb gevonden. Op school leer ik momenteel verpleegtechnische handelingen en op het werk leer ik het in de praktijk. Dit is eigenlijk de kracht van deze studie: leren en werken tegelijkertijd. Vanaf het moment dat je een opleiding in de zorg begint, bied je zorgvragers een helpende hand, een luisterend oor of specialistisch advies. Je betekent hier dus echt iets voor mensen.”

Heb je weleens spijt gehad van je overstap?
“Absoluut niet. Ik zeg altijd tegen mijn vrienden en collega’s: ik had deze stap tien jaar geleden al moeten maken. Erg leuke collega’s en een prettige omgeving. En erg dankbaar werk!
Eerlijk gezegd had ik in het begin een klein beetje mijn twijfels. Niet zozeer over de inhoud van het werk, maar over de beeldvorming die toch rondom de zorgbranche hangt, bijvoorbeeld dat er alleen maar vrouwen werken. Gelukkig was deze twijfel al heel snel weg toen ik eenmaal begonnen was met werken en naar school ging. Bij NIKO werken ook genoeg andere mannen en de vrouwelijke collega’s zijn erg aardig. Aangezien ik deze stap zelf heb genomen, kan ik iedereen met een aantal tips helpen. Wil je richting zorg of bijvoorbeeld als verpleegkundige aan de slag gaan? Wacht niet te lang! Vertrouw op je eigen gevoel, maak een stappenplan en bespreek dit met een UWV-adviseur voor eventuele ondersteuning. Of neem gewoon contact op met NIKO.”