Wonen bij NIKO

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom u op zoek bent naar begeleid wonen in Alkmaar. De vraag naar passende zorg is ook heel persoonlijk. Er kunnen tijdelijke of chronische lichamelijke klachten de overhand nemen waardoor woonhulp nodig is. Ook een psychogeriatrische of psychiatrische aandoening kan ervoor zorgen dat u niet meer zelfstandig wilt of kunt wonen. U bent welkom bij NIKO. Wij bieden in overleg met u en uw naasten een fijne woonomgeving met alle zorg, verpleging en begeleiding zoals gewenst of nodig is. De locaties bij NIKO zijn toegankelijk, huiselijk en laagdrempelig. De medewerkers houden nauw contact met u en uw naasten. Hiervoor wordt onder andere gebruikgemaakt van het laagdrempelige zorgportaal Caren Zorgt.

Wonen bij NIKO is mogelijk met een indicatie vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). De Wlz regelt zware, intensieve zorg voor mensen die dit voortdurend nodig hebben. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) beoordeelt of u in aanmerking komt voor zorg vanuit de Wlz. Ondersteuning (bijvoorbeeld begeleiding of dagbesteding) wordt – als u geen Wlz-indicatie heeft –geregeld via de Wmo en vraagt u aan bij de gemeente. NIKO neemt Wlz-indicaties 4 t/m 8 op.

Medische zorg

  • Zorg zonder behandeling
    Op De Nieuwpoort is de huisarts hoofdbehandelaar. Het kan zijn dat u over moet naar een andere huisarts in verband met uw verhuizing naar De Nieuwpoort (huisartsen zijn regio gebonden). Zorgbemiddeling regelt dit voor u, mocht het nodig zijn. Aangezien uw huisarts hoofdbehandelaar is, lopen de zorgkosten gewoon door via uw ziektekostenverzekering. Ook andere behandelaren, zoals fysiotherapeuten en diëtisten, lopen via uw (aanvullende) verzekering.
  • Zorg met behandeling
    Op De Palatijn en op afdeling Wonen met structuur (WMS) is de hoofdbehandelaar een specialist ouderengeneeskunde (SO of SOG), verbonden aan NIKO. U dient zichzelf af te melden bij de huisarts. NIKO zal, namens de specialist ouderengeneeskunde, uw medisch dossier opvragen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een medisch behandelteam, zoals bijvoorbeeld mondzorg (via mondzorg plus) of fysiotherapie. U kunt zich dus ook afmelden bij uw tandarts of fysiotherapeut. Kiest u ervoor om uw eigen tandarts te behouden dan geeft u aan hen door dat u een Wlz-indicatie heeft en dat de tandarts de kosten bij het zorgkantoor dient te declareren. De kosten van de behandeling lopen via de Wet langdurige zorg (WLZ). Deze zijn dus inbegrepen bij uw zorg- en dienstverlening.

Iedere bewoner heeft een persoonlijke zorgverantwoordelijke bij NIKO. U of uw naasten kunnen bij de begeleider terecht voor vragen of het bespreken van bepaalde wensen. Ook stelt u samen met de persoonlijk begeleider een zorgplan op. Daarvoor wordt uw Persoonlijk Profiel (UPP) opgesteld. Hierin staat uw informatie; wat uw wensen zijn, hoe u aangesproken wilt worden, wat u prettig vindt en wat niet, wat u lekker vindt et cetera. Voor de uitvoering van het zorgplan is uw toestemming nodig.

Lees gerust verder op onze website over het wonen bij NIKO en de zorg op de verschillende locaties. Wilt u vast weten hoe het eruitziet? Hieronder bij de locaties vindt u mooie video’s met een digitale rondleiding. Wilt u de locatie eerst bezoeken, heeft u vragen of wenst u liever eerst een persoonlijk gesprek? Neem dan gerust contact met ons op via het formulier hieronder of telefonisch 072 518 5000.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nlPatiëntenfederatie NederlandStichting NiKo is gewaardeerd op ZorgkaartNederland. Bekijk alle waarderingen of plaats een waardering
Hartjes

Locaties

De Nieuwpoort

De Nieuwpoort is een woonzorgcentrum in Alkmaar waar u zelfstandig begeleid kunt wonen. Op onze locatie De Nieuwpoort woont u zelfstandig in een fijn twee- of één-kamer appartement. Geniet van een drankje, een complete maaltijd of nodig uw familie uit in het restaurant ‘De Orangerie’ of in de prachtige tuin. Deze gezellige gemeenschappelijke ruimtes vormen de verblijfs- en ontmoetingsruimten voor alle bewoners.

Meer over De Nieuwpoort
De Palatijn

Op onze locatie De Palatijn bieden wij begeleiding bij dementie aan. Wanneer de dementie in een vergevorderd stadium is, wordt thuis wonen steeds ingewikkelder. Onze locatie De Palatijn in Alkmaar is gespecialiseerd in beschermd wonen met dementie. De Palatijn is een veilig woonzorgcentrum voor dementerenden en is ingericht met oog op de zorg voor en het welzijn van de bewoners. Bij de Palatijn wonen 48 zorgvragers met vergevorderde dementie. De locatie is per 1 januari 2020 aangemerkt als accommodatie voor de Wet zorg en dwang. De locatie is huiselijk en beschikt over een prachtige binnentuin.

Meer over De Palatijn


Hartjes

Kortdurende opvang

Wanneer u op zoek bent naar een verzorgingshuis voor een kortdurend verblijf, ook wel ELV (eerstelijnsverblijf) genoemd, dan kunt u bij NIKO terecht voor tijdelijke zorg. Binnen onze locatie De Nieuwpoort bieden wij u zorg en verpleging wanneer u tijdelijk niet zelfstandig kunt wonen. U ontvangt de zorg, opvang en ondersteuning die u nodig heeft voor een goed en voorspoedig herstel.

Activiteiten

Bij De Nieuwpoort wordt een scala aan activiteiten georganiseerd voor bewoners en senioren uit de omgeving. Kom bewegen op muziek, bingo spelen of ga langs bij één van de spelletjesmiddagen. Ongeveer twee keer per maand is er een optreden of toneelvoorstelling. Ook wanneer u niet bij NIKO woont, bent u meer dan welkom om langs te komen en deel te nemen aan onze activiteiten. Bekijkt u hier de mogelijkheden.

Activiteiten die wij aanbieden, vindt u terug in ons bewonersblad NIKO, op onze website onder Actueel.


Hartjes

Verhalen

Komt u bij ons wonen?

Plan een bezoek of vraag meer informatie aan over het wonen bij NIKO. Wilt u meer informatie over het wonen bij NIKO? Wij staan u graag persoonlijk te woord. Wilt u een bezoek inplannen bij één van onze locaties? Neem dan contact met ons op via onderstaand contactformulier en laat ons weten waar u meer informatie over wenst te ontvangen. U ontvangt binnen 3 werkdagen een reactie van ons via e-mail of telefoon.

Naam(Vereist)
Heeft u een huisarts in postcodegebied: 1813, 1814, 1815 of 1816?(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.