Marijke: “We vinden altijd tijd voor iets leuks!”

Marijke werkt nu 5 jaar bij NIKO, waarvan 2 jaar als Verzorgende IG op afdeling 5. Ze heeft enorm veel ervaring, want vanaf 1982 werkt zij al in de zorg. Vanaf de start van haar carrière werkt ze het liefst met ouderen. Zij vertelt hieronder over de leuke initiatieven die ze neemt bij NIKO.

Je staat erom bekend dat je naast je zorgtaken altijd spontane activiteiten voor onze bewoners organiseert?

“Soms is het te druk daarvoor, maar tussen de koffie en de lunch vinden we vaak wel tijd voor iets leuks. Zoals line-dancing, zittend op stoelen in de gang. Iedereen beweegt dan naar eigen kunnen. Niet elke bewoner kan bijvoorbeeld de arm hoog heffen. Dan laat je zien hoe ze de beweging op een andere manier kunnen doen.”  

“En zo verzinnen we iedere keer wat. Het is allemaal begonnen met kanoën. Een van de bewoners had tot op hoge leeftijd gekanood en ik doe dat zelf ook. Op een dag heb ik zwemvesten meegenomen en paddels en ben met hem voor de beleef-TV gaan zitten en toen maar paddelen. Bukken om onder bruggetjes door te komen, lachen!”

Heb je hier wel tijd voor?

“Ik kan dit doen omdat anderen op deze momenten bijvoorbeeld administratieve taken doen. Zij zitten dan achter de computer. Je moet het samen doen.”

“Ik ben erg rustig en neem ook graag de tijd voor de bewoners. Je kunt wel gehaast binnenstappen bij iemand ’s ochtends en de gordijnen open trekken en zo snel mogelijk weer door, maar ik ga liever even naast een bewoner staan en laat deze rustig wakker worden. Als je de mensen de tijd geeft om op hun eigen tempo wakker te worden gaat het uiteindelijk sneller.”