“Het is fijn werken bij NIKO”… het verhaal van Arianny

Arianny Milan (32) werkt sinds enkele maanden als gastvrouw bij NIKO. Vijf jaar geleden kwam ze als au pair naar Nederland en omdat ze het hier zo fijn vond, is ze lekker gebleven. Ze woont in Heerhugowaard met haar man en hun twee zoontjes van twee en vijf jaar. “Soms is het best een beetje druk ja: werk, zorgen voor de kindjes, Nederlandse les, maar ik vind het ook heel erg leuk en ik leer hier veel, ook op het gebied van taal.”

Wat leuk dat je bij NIKO werkt! Wat doe je zoal als gastvrouw?
“Mijn taken zijn heel divers: ik dek bijvoorbeeld de tafels voor het eten, dien het eten op, help mensen met eten, zet koffie of thee, maak een wandelingetje met ze tussen de middag, echt van alles.”

Je werkt op de afdeling Duinvogel. Hier wonen ouderen met een psychiatrische zorgvraag. Moest je aan deze doelgroep wennen?
“Nee hoor, dat ging eigenlijk goed. Soms vind ik het wel jammer dat ze niet altijd zin hebben om een spelletje te doen of iets anders van afleiding te zoeken. Daar zou ik ze namelijk juist graag bij helpen. En verder doen oudere mensen soms een beetje aan mijn kinderen denken: die hebben ook behoefte aan wat aandacht en hulp, dat vind ik ook zo leuk aan deze doelgroep.”

Je bent hier niet geboren weet ik toevallig. Hoe ben je zo in Nederland beland?
“Dat klopt! Ik kom oorspronkelijk uit Cuba en woon hier nu vijf jaar. Ik ben in Nederland beland als au pair bij een gezin in Amstelveen. Toen ben ik verliefd geworden op een Nederlander en samen hebben we twee kinderen gekregen.”

Je spreekt heel goed Nederlands! Hoe heb je dat zo snel geleerd?
“Ik heb Nederlandse les genomen natuurlijk en ook mijn papiertje gehaald. Toch zou ik de taal nog beter willen leren; ik vind vooral de grammatica best lastig, die mist voor mij een beetje logica.”

Is de taal heel belangrijk in de ouderenzorg?
“Ja, je moet de mensen toch goed kunnen begrijpen, al zegt lichaamstaal ook veel. En ik heb ik wel al een zorgopleiding gedaan in Cuba dus dat helpt ook. Ik ben daar afgestudeerd als podologe en werkte in een ziekenhuis. Jammer genoeg telt mijn diploma hier niet en zou ik alles opnieuw moeten doen: pedicure, anatomie et cetera, maar op dit moment ben ik blij dat ik in de zorg mag werken en als ik dit in de toekomst kan combineren met een zorgopleiding, zou dit helemaal ideaal zijn.”

Wat vind je het allerleukste aan je werk bij NIKO?
“Ik vind het heerlijk om met bewoners te wandelen, vooral als het mooi weer is. Lekker in het zonnetje zitten in die mooie tuin hier. Even een frisse neus halen. Dat vind ik erg fijn. En daarnaast de collega’s natuurlijk. Ik heb ontzettend leuke collega’s met wie ik gelukkig ook vreselijk kan lachen. Ja, het is hier fijn werken.”