Fouad Safadi is Specialist Ouderengeneeskunde (SO) bij NIKO en het is niet zo vreemd dat zijn contact met zowel bewoners/cliënten als familie én medewerkers als prettig wordt ervaren. Hij is als arts zeer bekwaam en heeft veel geduld. Fouad straalt rust uit en is iemand waar je een fijn gesprek mee kan voeren. We ontmoeten hem in de Orangerie van locatie De Nieuwpoort om hem te vragen wat zijn werk als SO zo bijzonder maakt.
Sinds juni 2022 ben je werkzaam als Specialist Ouderengeneeskunde, hoe ziet een gemiddelde werkdag er eigenlijk uit voor jou?
Ik ben een workaholic en werk hard maar het moet niet chaotisch zijn. Als SO ben je niet alleen arts, maar ook een specialist met veel managementuitdagingen. Ik werk samen met verpleegkundig specialisten en doe op verzoek eerstelijns consulten voor huisartsen. Voor de bewoners van De Palatijn en WMS ben ik de hoofdbehandelaar, maar voor de andere bewoners is dit de huisarts. Er is wel veelvuldig intensief contact met huisartsen vanuit de zorgteams. Als een huisarts specifieke vragen heeft gericht op complexe situaties in de zorg voor onze bewoners kan er een consult worden aangevraagd en ben ik medebehandelaar.
Wat voor kennis is waardevol voor jou en welke vaardigheden horen bij jouw functie?
Medische kennis is belangrijk, voornamelijk kennis over de diverse ouderdomsziektes zoals dementie, psychische klachten en gedragsproblemen, maar ook de multi-problematiek die zich bij veel bewoners voordoen. Dat is nog maar een greep van alles. Belangrijke vaardigheden variëren van medisch-technische vaardigheden en kennis van ziektebeelden en polyfarmacie (iemand die meerdere medicijnen tegelijkertijd gebruikt), tot het voeren van de regie in een multidisciplinair team.
Naast alle medische kennis en handelingen is het ook noodzakelijk om communicatief vaardig te zijn. Je moet effectief communiceren met bewoners en familie. En wat we zeker niet moeten vergeten is een goede communicatie met de collega’s; samen op één lijn zitten en op de hoogte zijn van alle gemaakte afspraken en deze vastleggen in het cliëntendossier.
Waarom werk je bij NIKO en wat maakt je werk bij NIKO zo leuk?
Allereerst de kleinschaligheid. Het contact met bijvoorbeeld managers en bestuur is snel gemaakt, de lijnen zijn kort wat je werk prettig maakt. Toen de oproep kwam om mee te werken aan het projectmatige specialistenteam voor NIKO was dat een fijne uitdaging en afwisseling. Tijdens de projectperiode was het duidelijk dat werken in een kleine organisatie effectief en prettig is.
We hebben een fijn team, een goede samenwerking is cruciaal. We werken gelukkig heel goed samen en streven ernaar gemaakte doelen goed te behalen. Met name als de bewoner centraal blijft en familie/naasten tevreden zijn, dan voel ik mij succesvol in mijn werk.
Wat zijn jouw grootste uitdagingen?
Mijzelf blijven ontwikkelen. Dat kan door de drukte stil te komen liggen maar daar ben ik heel scherp op. Ik wil veel leren, ben een doener en zoek de grenzen op wat ontwikkelen betreft. Ik daag mijzelf graag uit, in september start ik bijvoorbeeld met een opleiding tot arts in de Wet zorg en dwang. Werk en privé in balans houden, dat is ook een enorme uitdaging! Gelukkig is er thuis veel begrip.
Kun je iets persoonlijks vertellen over jezelf?
In 2013 ben ik uit Syrië gevlucht. In Syrië was ik de opleiding tot chirurg aan het volgen tot het te onveilig werd om daar te blijven. Via Turkije ben ik vervolgens in Nederland terecht gekomen. Ik wilde hier heel graag de opleiding tot chirurg afmaken en heb dat in Nederland weer opgepakt, maar mijn affiniteit lag niet meer bij de chirurgie. Ik realiseerde dat ik andere keuzes moest maken om gelukkig te zijn. Ik heb als basisarts een jaar gewerkt in een verpleeghuis in Haarlem, hier vond ik mijn passie voor de ouderengeneeskunde. Vervolgens heb ik gesolliciteerd voor de opleiding tot SO via Gerion-VUmc.
Ik ben getrouwd, en heb twee jonge dochters, Amalia en Carmen waar ik heel trots op ben. Qua sport houd ik van fitness en krachttraining en ook kickboksen. Lekker fysiek bezig zijn! Als er tijd over is lees ik graag een echt boek, zo eentje waar je zelf de bladzijdes van moet omslaan.
Vanwege mijn achtergrond vind ik het een groot goed om een ander zich welkom te laten voelen. Dat kan door jezelf te verplaatsen in een ander. Hoe zou jij het vinden als…?
Werken in de ouderenzorg en met name de verpleegafdelingen en gestructureerd wonen is waardevol, geen dag is hetzelfde. Het maken van écht oogcontact met iemand bij binnenkomst in een huiskamer is zo bijzonder, of iemand een boks geven i.p.v. een hand, waardoor je verbinding krijgt met de bewoners. Kortom de interactie met de bewoners geeft veel energie.